ختنه نوزاد پسر، یکی از مسائل بسیار مهم است که سوالات زیادی را در ذهن والدین ایجاد میکند. اگر از اصول و مراقبت های قبل و بعد از ختنه، نحوه انجام جراحی و مواردی از این قبیل اطلاعی ندارید، ما در این مقاله به تمام نکات مهم قبل، بعد و در حین جراحی، پرداخته ایم.
ختنه، روش و دلایل انجام آن

در نوزادان پسر بدو تولد، پوستی روی آلتشان دیده میشود که با جراحی این پوسته برداشته میشود. ختنه ، جراحی سبکی محسوب میشود که با توجه به آمادگی نوزاد؛ در زمان مناسب انجام میشود. روش های مختلفی از دیرباز تا به حال برای انجام ختنه وجود داشته است اما ما در این بخش به رایج ترین شیوه های ختنه کردن میپردازیم.
روش های سنتی: جراحی شیوه ای است که از گذشته تا کنون رایج بوده است و روشی سنتی به شمار میرود. در این روش پوست دور تا دور ناحیه تناسلی با قیچی بریده میشود و سپس بخیه و در نهایت پانسمان صورت میگیرد. با انجام این روش خونریزی کودک معمولا زیاد میشود.
روش حلقه ای:این روش هم از دیگر شیوه های رایج ختنه کردن است، در این روش خطر خون ریزی کاهش یافته و درد کمتری برای کودک ایجاد میشود. در این روش پزشکان از یک حلقه تنگ استفاده میکنند و آن را بر روی آلت نوزاد قرار میدهند تا به مرور زمان خشک شود و بیافتد. حلقه در بازه زمانی 7 الی 14 روز میافتد البته ممکن است کمی بیشتر طول بکشد. این روش نیاز به بخیه و پانسمان ندارد اما با این حال مراقبت زیادی نیاز دارد زیرا ابتلا به عفونت و التهاب در روش حلقه ای بیشتر از روش های دیگر است. گاهی حلقه به درستی بسته نمیشود و سبب میشود پوست به صورت کامل از آن جدا نشود.
روش لیزری: استفاده از لیزر برای ختنه نوزاد روش نوینی است که در حال رایج شدن است. در این روش نوزاد درد ندارد، خون ریزی ندارد، امکان عفونت در نوزاد صفر میباشد و ختنه با لیزر نهایتا 20 تا 30 دقیقه طول میکشد. بعد از ختنه، احتیاج به مراقبت های خیلی زیادی نیست و کودک میتواند حمام کند و احتیاج به پانسمان ندارد.
فواید ختنه کردن
در گذشته با توجه به شرایط و جو مذهبی حاکم، جراحی ختنه بسیار رایج و ضروری بوده است اما در حال حاضر با پیشرفت علم پزشکی علاوه بر سنت و مذهب، عوامل دیگری هم در الزام این جراحی نقش دارند.
-ختنه سبب کاهش احتمال ابتلا به سرطان آلت تناسلی در سنین بالاتر میشود.
-طبق تحقیقات کودکانی که ختنه میشوند از ابتلا به انواع عفونت ها به خصوص عفونت های ادراری در امان هستند و احتمال ابتلا آن ها به این دسته از عفونت ها 15 برابر کمتر است.
-احتمال ابتلا به انواع بیماری ها مانند ایدز،HIV و مواردی از این قبیل را در آینده کاهش میدهد.
-طبق تحقیقات افرادی که عمل ختنه را انجام میدهند بسیار کمتر از دیگران در معرض ابتلا به زگیل تناسلی و این چنین بیماری های پوستی مرتبط با آلت تناسلی قرار میگیرند.
-همسران مردان ختنه شده در آینده کمتر به سرطان دهانه رحم مبتلا میشوند.
-ابتلا به ویروس های مختلفی به خصوص ویروس پاپیلوماست در افرادی که جراحی ختنه را انجام نمیدهند، بسیار رایج است.
بهترین زمان برای ختنه کردن
همان طور که هر چیزی حتی تغذیه کودک زمان خاص خود را دارد، ختنه کردن با این که الزامی است و فواید زیادی دارد اما باید در زمان مناسب خود انجام شود. به صورت کلی بهترین زمان برای انجام ختنه همان روز های اولیه تولد نوزاد است زیرا ترمیم بافت و پوست نوزاد بهتر و سریع تر انجام میشود. اما توجه داشته باشید باید شرایط نوزاد را در نظر بگیرید و برای تشخیص آمادگی نوزاد حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی از نوزادان بنا به دلایل مختلفی مانند نارس بودن، ممکن است آمادگی لازم را نداشته باشند و والدین آن ها مجبور به ایجاد تاخیر در زمان جراحی شوند. در رابطه با بهترین زمان جراحی ختنه بیشتر بدانید.
نکات مراقبتی نوزاد قبل و بعد از جراحی
نوزاد قبل از عمل مراقبت خاصی احتیاج ندارد اما عواملی هست که بهتر است مورد توجه قرار بگیرند. حتما سعی کنید جهت آگاهی از شرایط نوزاد خود و آمادگی او برای انجام جراحی با پزشک متخصص مشورت کنید. برای انجام ختنه به کلینیک معتبر مراجعه کرده و راجع به نحوه انجام عمل، خطرات احتمالی و دستور العمل های مراقبتی آن با پزشک نوزاد خود صحبت کنید و اطمینان پیدا کنید که عمل بدون بیهوشی انجام میشود. میتوانید از پزشک نوزاد بخواهید که از سر کننده یا همان بی حسی موضعی برای بی حس کردن آلت تناسلی نوزاد استفاده کند تا درد نوزاد کاهش یابد. همین طور قبل از انجام عمل مطمئن شوید که پزشک ناحیه خصوصی کودک را ضد عفونی میکند.

نکات مراقبتی بعد از جراحی
با انجام روش های سنتی و جراحی ها قطعا شاهد خونریزی های جزئی، التهابات و قرمزی هایی در ناحیه خصوصی کودکتان خواهید بود، نگران نشوید این امر در 7 الی 12 روز اول طبیعی است و به مرور زمان روند بهبود نوزاد شروع میشود. با رعایت اصول و نکاتی که در ادامه در اختیارتان قرار داده ایم میتوانید بهتر از کودکتان مراقبت کنید و روند بهبود فرزند دلبندتان را سرعت ببخشید.
1)پس از هر بار تعویض پوشک از گاز جدید استفاده کنید و پانسمان کودک را عوض کنید.
2)احتمالا پزشک پماد هایی را برای کودک تجویز میکند، فراموش نکنید حتما بعد از هر بار شست و شوی نوزاد از آن ها استفاده کنید.
3)برای عدم ایجاد فشار به آلت کودک، سعی کنید زمانی در طول روز او را بدون پوشک رها کنید و در صورت بستن پوشک آن را آرام ببندید.
4)سعی کنید در حین حمام کردن نوزاد با آلت تناسلی او به صورت ملایم برخورد کنید و از آب نسبتا گرم برای شست و شو استفاده کنید.
5)قبل از بستن پوشک نوزاد با مشورت پزشک از وازلین یا پماد های مشابه استفاده کنید تا زخم نوزاد تحریک نشود.
نشانه های غیر طبیعی بعد از عمل
1)خونریزی های زیاد و غیر معمول
2)اگر کودک مدت زیادی حدود 7 تا 12 ساعت بعد از عمل ادرار نمیکند ممکن است دچار عفونت شده باشد. فورا به پزشک کودک اطلاع دهید.
3)وجود تاول های پر چرب
4)تب شدید به همراه قرمزی زیاد در ناحیه تناسلی
5)قرمزی و تورم طبیعی است اما اگر با گذشت زمان ناحیه تناسلی کودک متورم میشود حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
جمع بندی
ختنه کردن یا نکردن، چگونگی و چرایی آن، دغدغه خیلی از والدین دلسوز است. ختنه کردن علاوه بر واجب دینی که بسیار در گذشته به آن پرداخته شده، طبق پژوهش ها انجام آن به سلامت کودک کمک میکند و فواید زیادی دارد. جراحی و روش هایی از این قبیل ، جز شیوه های سنتی و البته رایج به شمار میروند که نیاز به مراقبت های بسیاری دارند که سعی کردیم با ارائه نکات و اصول خاص مراقبتی به روند بهبود کودکتان سرعت ببخشیم.
سوالات متداول
1)ختنه چیست؟ در نوزادان پسر بدو تولد، پوستی روی آلتشان دیده میشود که با جراحی این پوسته برداشته میشود. ختنه ، جراحی سبکی محسوب میشود که با توجه به آمادگی نوزاد؛ در زمان مناسب انجام میشود.
2)چرا ختنه باید انجام شود؟ختنه سبب کاهش احتمال ابتلا به سرطان آلت تناسلی در سنین بالاتر میشود./طبق تحقیقات کودکانی که ختنه میشوند از ابتلا به انواع عفونت ها به خصوص عفونت های ادراری در امان هستند /احتمال ابتلا به انواع بیماری ها مانند ایدز،HIV و مواردی از این قبیل را در آینده کاهش میدهد./طبق تحقیقات افرادی که عمل ختنه را انجام میدهند بسیار کمتر از دیگران در معرض ابتلا به زیگیل تناسلی و این چنین بیماری های پوستی مرتبط با آلت تناسلی قرار میگیرند.
/همسران مردان ختنه شده در آینده کمتر به سرطان دهانه رحم مبتلا میشوند./ابتلا به ویروس های مختلفی به خصوص ویروس پاپیلوماست در افرادی که جراحی ختنه را انجام نمیدهند، بسیار رایج است.
3)بهترین زمان ختنه کردن کدام است؟ به صورت کلی بهترین زمان برای انجام ختنه همان روز های اولیه تولد نوزاد است زیرا ترمیم بافت و پوست نوزاد بهتر و سریع تر انجام میشود. اما توجه داشته باشید باید شرایط نوزاد را در نظر بگیرید و برای تشخیص آمادگی نوزاد حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی از نوزادان بنا به دلایل مختلفی مانند نارس بودن، ممکن است آمادگی لازم را نداشته باشند و والدین آن ها مجبور به ایجاد تاخیر در زمان جراحی شوند.
4)بهترین روش برای ختنه کردن نوزاد کدام است؟: استفاده از لیزر برای ختنه نوزاد روش نوینی است که در حال رایج شدن است. در این روش نوزاد درد ندارد، خون ریزی ندارد، امکان عفونت در نوزاد صفر میباشد و ختنه با لیزر نهایتا 20 تا 30 دقیقه طول میکشد. بعد از ختنه، احتیاج به مراقب های خیلی زیادی نیست و کودک میتواند حمام کند و احتیاج به پانسمان ندارد.
5)آیا قرمزی و تورم آلت تناسلی کودک بعد از عمل طبیعی است؟ با انجام روش های سنتی و جراحی ها قطعا شاهد خونریزی های جزئی، التهابات و قرمزی هایی در ناحیه خصوصی کودکتان خواهید بود، نگران نشوید این امر در 7 الی 12 روز اول طبیعی است و به مرور زمان روند بهبود نوزاد شروع میشود. البته اگر قرمزی و تورم به جای بهبود بدتر میشد و با تب نوزاد همراه بود حتما به پزشک مراجعه کنید.
افزودن دیدگاه